Lättnader för restaurangbranschen: Slopandet av matkrav
Publicerad september 20, 2025
Publicerad september 20, 2025
Restaurangägare hyllar förslaget om att avskaffa det tidigare kravet på matservering för alkohol. Tea Pettersson, som driver hotell Ruth och Hotell Frantz i Stockholm, uttrycker sin lättnad.
”Det känns nästan som julafton, men framför allt är det en enorm lättnad att en så förlegad regel äntligen kan försvinna,” säger hon.
Förenklingsrådet har föreslagit att kravet på att serveringsställen ska erbjuda lagad mat för att servera alkohol tas bort. Detta mottas med stor entusiasm inom branschen. Pettersson menar att det kommer att bli roligare att driva företag.
”Det är rena julafton. Nu blir det mycket roligare att driva företag igen,” säger hon.
Den nuvarande lagstiftningen tvingar restauranger att ha ett fullt utrustat kök, vilket medför stora kostnader och ineffektivitet. Pettersson förklarar att många timmar spenderas på att ha personal i köket utan efterfrågan, vilket blir en ekonomisk börda.
”I dag måste vi ha full beredskap i köket många timmar, även när det inte finns någon efterfrågan,” säger hon.
Genom att slopa detta krav beräknas branschen kunna spara upp till fyra miljarder kronor årligen, och enskilda restauranger kan spara nära en halv miljon kronor. Christer Östlund, expert på regelförenklingar, understryker de ekonomiska fördelarna.
”Vi räknar med att branschen i stort kommer att spara upp till fyra miljarder årligen,” säger han.
Förslaget öppnar även upp möjligheter för nya affärsmodeller, såsom vinbarer och cocktailbarer, utan behovet av att investera i en fullskalig restaurang. Östlund påpekar att detta kan leda till fler arbetstillfällen och ökad tillväxt inom branschen.
”Det öppnar för nya affärskoncept. Över huvud taget är det en positiv inverkan på branschens tillväxt,” säger han.
Vidare föreslås att kravet på ett visst antal sittplatser ska tas bort, vilket skulle underlätta för utomhusverksamheter under sommaren. Detta är ett av flera förslag som Förenklingsrådet tagit fram för att modernisera regelverket.
”Det är ett stort projekt att ändra i ett regelverk och kräver noggranna analyser,” säger Östlund.
Pettersson ser också andra fördelar med att avskaffa detta krav och menar att det skulle öka kreativiteten och samarbetsmöjligheterna inom branschen.
”Om matkravet försvinner ökar kreativiteten och möjligheterna. Vi kan samarbeta mer flexibelt med andra aktörer,” säger hon.
Förenklingsrådet, som inrättades av regeringen, syftar till att minska företagens regelbörda genom konkreta och välmotiverade förslag. Detta kan innebära betydande förändringar för restaurangnäringen inom en snar framtid.