Expertisens roll i framgångarna för Sveriges Yrkeslandslag
Publicerad september 14, 2025
Publicerad september 14, 2025
Under Yrkes-EM i danska Herning är det tydligt att framgångarna för det svenska laget inte enbart bygger på individuella prestationer. I kulisserna finns ett team av experter och coacher som bidrar med ovärderligt stöd. Frida Malm, tidigare tävlande och nu expert, uttrycker: ”Jag kände att det är nästa steg.”
Yrkeslandslaget, som består av 23 medlemmar, stöds av en rad experter som även agerar coacher. Utan deras insatser skulle det vara svårt att genomföra tävlingarna, eftersom coacherna spelar en central roll i deltagarnas förberedelser och skapandet av tävlingsmoment.
Frida Malm, som tidigare tävlade i Yrkes-VM, har nu tagit steget till att bli expert. Hon blev tillfrågad att överta ett uppdrag och ser det som en naturlig fortsättning.
”Jag tycker att det är väldigt roligt att vara i den här konstellationen,” säger hon.
Att vara expert kräver dock noggrann träning. Malm har deltagit i träningstävlingar för att lära sig bedöma tävlingsmoment korrekt och säkerställa rättvisa bedömningar.
”Alla ska ju få en ärlig chans,” påpekar hon.
Frida Malm coachar Jesper Nilsson, som representerar Sverige i plattsättning. Hennes tidigare erfarenheter från tävlingar har varit värdefulla.
”Jag vet hur det kan vara – att man kan ha en dålig dag och att det är jobbigt med all stress och press,” menar hon.
Hon har även anpassat sin coachingstrategi efter Jespers behov och diskuterat hur han vill bli stöttad.
”Sånt har vi pratat om,” säger hon.
Marcus Nyberg, även han expert inom servering, har en gedigen erfarenhet från flera internationella tävlingar. I år coachar han Ronja Roos, som ska tävla i VM i Shanghai. Trots att det inte finns någon svensk servitör i år ser han fördelar i att ha mer tid för förberedelser.
”Det blir lite mer taktiskt,” säger han.
Inför Shanghai fokuserar Nyberg på att träna den mentala aspekten av tävlingen, där pressen är hård och deltagarna har en enda chans.
”Hon har bra tävlingsnerver,” säger han om Ronja Roos.
Tidigare tävlande som Evelina Fäldt har nu en framgångsrik karriär som restaurangchef hos Nyberg.
”Det är inte ofta man hittar riktiga guldkorn,” säger han om sin medarbetare.
Nyberg betonar vikten av tävlingar för att lyfta fram servitörsyrket och öka intresset för utbildningarna.
”Det är en väldigt bra bransch att börja i,” avslutar han.