Ökad efterfrågan på svenskproducerad julmat
Publicerad december 6, 2025
Publicerad december 6, 2025

Enligt den årliga undersökningen utförd av Livsmedelsföretagen, prioriterar svenskarna nu mer än någonsin att maten på julbordet är svenskproducerad. Detta framgår av en rapport från Demoskop, som också visar att kvalitetsaspekten av maten har blivit mer betydelsefull, medan priset har minskat i prioritet.
”Det är extra glädjande att kvalitet ökar så mycket, för om det är något som utmärker svenska livsmedel så är det just kvalitet både vad gäller råvaror och förädling. Och varje gång man köper en svenskproducerad julskinka, julmust, julöl och lussebulle så är man med och stöttar svensk livsmedelsproduktion och livsmedelsberedskap,” säger hon.
Trots den ökade betoningen på kvalitet, visar undersökningen också att 25 procent av respondenterna planerar att spendera mindre på julbordet i år, medan 11 procent avser att öka sina utgifter.
Livsmedelsföretagen bekräftar att detta år kommer att präglas av ett blågult julbord där ursprung och kvalitet prioriteras framför kostnad för första gången sedan 2021.